одухотворени · психология · самопознание · семейни · със сълзи на очи

Аз преди теб

Me before you

С „Момичето, което бях“, Джоджо Мойс успя да прикове вниманието ми.
Но със следващата нейна книга, която прочетох на един дъх, английската писателка ме трогна още по-дълбоко.

„Аз преди теб“ – вдъхновяваща история за изключителна любов – такава каквато могат да изпитат малцина.
Неизбежно и чисто човешко е да приготвите салфетките, ако искате да прочетете докрай този силен роман.

Луиза Кларк на 27г. губи работата си в едно скромно кафене в малкото градче в което живее. Тя е принудена да приеме ново работно място, за което няма нито опит, нито желание. Единствената мотивация Лу да стане асистент на 35-годишния богаташ Уил Трейнър, пострадал при злополука с мотоциклет и останал инвалид за цял живот, е факта че трябва да издържа семейството си, а заплатата която обещава семейството Трейнър надхвърля всички очаквания.
С огромна неохота Кларк изпълнява всекидневните си задължения, имайки предвид трудния характер на Уил / по принцип нелек и преди катастрофата/. Постепенно обаче Луиза успява да разбие обвивката в която Уил се е затворил. Облекчава болките му, разведрява обстановката в която той е принуден да живее. Разказва му за себе си, отърсва съзнанието му от черните мисли. Взаимно заедно успяват да създадат един интимен, затворен кръг около себе си в който само те двамата оценяват присъствието и помощта си един към друг. Луиза се учи от Уил, той отваря пред нея нови хоризонти, мотивира я да продължи образованието си, показва й че има свят извън това малко градче което и двамата наричат свой дом.

Един ден става ясна причината, поради която семейството на Уил е наело Луиза толкова бързо на тази позиция. Младият мъж е взел твърдото решение да се самоубие в клиника в Швейцария, но е дал отсрочка на близките си за период от 6 месеца. В този период трябва да има човек до него, който да се опита да го спре и единствения незапознат с ролята си оптимист, се оказва Лу. Тя е най-подходяща не защото има знания, а защото най-много отговаря на техния стандарт за „забавачка“, както самата героиня ядно се изразява. Момичето прави планове и ги обсъжда с консервативното му семейство. Всъщност тя успява да изведе Уил от пристройката в която живее, разхожда го навън. С идеята да го спаси, дори организира ваканция на Мавриций, на която той значително укрепва и умствено и физически. За съжаление обаче плана й не успява да промени решението му. И това я съсипва.
Една история с много тъга, трудни решения и въпроси, но и много човешко отношение, истинска безкрайна любов, от духовната, тази която не умира със смъртта на тялото, а продължава и след неговата загуба.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s