кулинарни изкушения · семейни

От любов към Пелегрино

 

Една година измина откакто написах пост за Ники Пелегрино. След като прочетох още три нейни книги почти една след друга, ще възкликна по същия начин – Ах, тази Ники!

Тестото от което са замесени творбите на тази чародейка е любовта към храната и към Италия с щипка пикантност. Дори една толкова лоша домакиня като мен посяга към котлона и може да се похвали с добре изпълнена рецепта от италианската кухня. И въпреки че кантара се чупи, огледалото се изкривява и леглото поскърцва, няма как да ме откажете от доматената фиеста поръсена щедро със златен маслинен прашец. Лято е, време за всички тези дарени със слънчева целувка малки удоволствия.

„Под небето на Италия“, „От Италия с Любов“ и „Школа по готварство „Храна на любовта“ са три прекрасни истории за обикновения, но истински живот, простата и бързо приготвена храна и малкото важни неща извън нея.

„Под небето на Италия“ ме покори с интересната идея да размениш къщата си с непознат и да живееш на място което е коренно различно от средата, в която си свикнал. Лео и Стела – италианец и англичанка – разменят къщите си и всеки отива в страната, в която живее другия. Тя става близка с неговите съграждани, а той се запознава с нейната най-добра приятелка. Опитват различни неща, всеки запленен от новата ситуация в която е попаднал. Самите те двамата обаче не се срещат почти до края на книгата. Кореспондират по e-mail и имат бегла представа един за друг от стари снимки. Постепенно се опознават общувайки онлайн. Научават все повече с всеки изминал ден, докато той не се завръща в любимата си Италия. И когато тя решава да остане с него..

„От Италия с любов“ е книга за трудния избор, който прави Мария Доменика – момиче отрасло в семейство със закостенели традиции. Тя извършва своя лична революция и разкъсва старите догми като излиза извън рамките не само на собствения си дом , но и на селото и държавата в която е отраснала. Много години по-късно, дъщеря й се отправя на „проучване“ в Италия. С идеята да намери вдъхновение за новата си кулинарна книга, Киара открива много повече – италианското си семейство  и отговори на много лични въпроси, които са били заровени дълбоко със смъртта на майка й.

Най-свежата сред тези три творби е „Школа по готварство „Храна на любовта“. Лука – чаровен млад италианец организира курсове по готварство, с цел да съхрани и разпространи сред повече хора рецептите на своята любима баба. В най-новия му курс са четири изключително различни по характер жени, всяка на нов етап от своя живот.  Когато пристигат в Сицилия те търсят не само различния вкус на храната, но и нещо много повече. Триша, възприема курса единствено като разнообразие и почивка от напрегнатото ежедневие в Лондон, Мол разведена майка на две дъщери, след толкова време успява да отдели малко време и почти всичките си спестявания за себе си и любимото си хоби, Валъри е изключително самотна без починалия си партньор и най-младата – австралийката Попи е изпълнена с енергия от неизвестното което предстои, въпреки изтощителния си развод. И като съставките на добро ястие, историята на всяка от тях се преплита с тази на останалите и допринася за уникалния вкус на този роман.

 

 

Няма как От Италия с любов

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s