исторически · под напрежение · със сълзи на очи

„Славея“ – Кристин Хана

„В любовта откриваме какви искаме да бъдем.

Във войната разбираме какви сме наистина.“

С тези думи започва „Славея“- поредната силна книга на Кристин Хана. Във време на война силните характери изпъкват и борбените личности оцеляват. Разбира се с цената на много други лишения. Но кой изобщо мисли за това когато най-важно е оцеляването – собственото и на най-близките.

Франция-1939г -началото на Втората световна война. Две сестри които са различни във всяко отношение. Виан – щастлива да е майка и съпруга след поредица от неуспешни опити да има дете. Изабел – 18 годишно момиче, което си играе със собствения си живот и с всеки до когото се докосне.

Когато Първата световна война приключва, бащата на Виан и Изабел се прибира у дома коренно различен човек. Разбит и съсипан, отчаян мъж. Малко след това съпругата му умира и той поверява дъщерите си на вечно намръщена и твърде строга гувернантка. Виан и Изабел преживяват много тежко смъртта на майка си. Виан е в трудна възраст, на 14г. Тя преживява мъката си като намира любовта в лицето на Антоан и се омъжва за него, но малката Изабел е все още дете и се налага да живее в детски домове. Тя няма късмета да изпита майчината любов, а след трагичните събития у дома, сестра й /твърде заета с порастването си/ и отчуждения й баща също я изоставят. Изабел расте буйна и непокорна, а Виан – смирена и обичана. Точно тези различия определят техните роли и отношение в настъпващата война.

Виан живее в хубава къща във френската провинция, което е причина в най-доброто място за живот в Кариво да бъде разквартируван немски капитан. А Изабел, с която никой не иска и не може да живее се присъединява към Съпротивата и рискува живота си безброй пъти за да спасява другите. Изабел изпълнява тайна мисия и е наречена от приятелите си Славея. С променена самоличност, с нови фалшиви документи / използва името Жулиет Жервез / превежда през планините английски и американски пилоти. В края на всяка своя успешна мисия тя изпраща посланието „Славея пя“.

В същото време в Кариво германците избиват евреите, отделят ги от децата им и ги депортират. Това е първия етап. Виан губи най-близката си приятелка Рашел, която е изпратена в концентрационен лагер, но осиновява едно от децата й, като получава за него нови документи. Тригодишният Ари вече е Даниел. Това е началото на нейната Съпротива срещу германците. Уволнена от училището в което работи в градчето, Виан започва работа в едно сиропиталище към местния манастир с цел да спаси децата на измъчваните евреи като уж им преподава. Работата й като учителка е просто прикритие за да е сред тях. Тя ги приютява и издейства за тях нови документи защото следващия етап в омразата на немците е да бият, влачат и депортират всички евреи, независимо дали са с френски произход, въпреки че са деца. Това е нейното послание равнозначно на „Славея пя“. / Изабел и Виан са родени с фамилия Росиньол което на френски означава славей/.

Двете сестри, толкова различни в началото, по време на войната показват че са закърмени с безстрашие и сила. Обстоятелствата ги принуждават да се борят до последната си глътка живот. В края на войната Виан посреща съпруга си Антоан от фронта, а неговото състояние не е много по-различно от това на баща й след първата световна война. Смазан емоционално, той се опитва да започне живота със семейството си отново. Но всичко и всички са различни и преобразени. Всеки е изгубил достатъчно. Виан се жертва за дъщеря си Софи и за децата на много свои съграждани. С майчински инстинкт тя повежда своята освободителна война. Антоан губи себе си заради събитията на които е свидетел на фронта, оставяйки жена си и дъщеря си в ръцете на врага. Софи е лишена от детство. Колкото и да я предпазва грижовната й майка, тя става свидетел на всички безчинства на освирепелите германци, на убийствата заради сляпа омраза. Изабел – тя беше изгубила още преди войната. А след загубата и на своя любим, тя решава да се завърне при сестра си. В борбата си за оцеляване Виан и Изабел направиха много саможертви. След освобождението на Франция двете вече са готови за ново начало.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s